Fugro logo

Fugro (FUR)

Fugro is beursgenoteerd aan de Euronext in Amsterdam. Het Nederlandse bedrijf verzamelt en interpreteert gegevens over het aardoppervlak en de (zee)bodem. Fugro behoort tot de grootste advies- en ingenieursbureaus van Europa en is wereldwijd actief. Na het lezen van dit artikel kun jij Fugro aandelen kopen.

Jaarverslag Fugro

Fugro is beursgenoteerd aan de Euronext Amsterdam. Daarom moet het bedrijf haar jaar resultaten publiceren. Die vind je in het jaarverslag. Het jaarverslag is een schat aan informatie voor beleggers. Het geeft inzicht in de financiële stand van zaken, recente ontwikkelingen en verwachtingen voor de toekomst.

Het jaarverslag van Fugro download je op deze pagina.

Aandelen Fugro kopen
Bouwbedrijven zijn een belangrijke opdrachtgever van Fugro. Het bedrijf doet namelijk onderzoek naar het aardoppervlakte en geeft advies over funderingen

Bedrijfsactiviteiten

Fugro verzamelt gegevens over het aardoppervlak en de (zee)bodem. Het bedrijf analyseert die gegevens en brengt vervolgens advies uit. Vooral bedrijven in bouw, olie- en gasindustrie en mijnbouw gebruiken die adviezen.

De bedrijfsactiviteiten van Fugro zijn opgesplitst in drie verschillende onderdelen.

  • Geotechniek: onderzoekt de eigenschappen van de aardbodem, geeft advies over het ontwerp van funderingen en voert uitzoek uit naar bouwmaterialen. Deze diensten worden wereldwijd gebruikt door bedrijven op land, langs de kust en op zee.
  • Survey: dienstverlening ter ondersteuning van de olie- en gasindustrie, bouwbedrijven, landbouw en transportsector.
  • Geowetenschap: verzamelt, verwerkt en interpreteert geofysische en geologische gegevens.

In totaal werken er zo’n 10.000 mensen in 65 verschillende landen bij het Nederlandse bedrijf. Het hoofdkantoor staat in Leidschendam.

Beleggen in Fugro
Met speciale schepen doet de Nederlandse multinational bodemonderzoek. (Beeld ter illustratie)

Geschiedenis

Fugro is opgericht in 1962 door Kornelis Joustra. De bedrijfsnaam is een acroniem van Funderingstechniek en Grondmechanica.

Door de oliecrisis in de jaren 70 gaat het een tijd slecht met het bedrijf. Fugro besluit daarom in 1987 zijn belangrijkste concurrent over te nemen. Vanaf dat moment voert het bedrijf regelmatig overnames uit. Vooral om nieuwe technologie te bemachtigen, maar ook om marktaandeel te vergroten.

In 1992 gaat Fugro naar de Amsterdamse beurs.

De grootste overname vindt plaats in 2003, als Thales Geosolutions gekocht wordt. Fugro betaalt daar een slordige 147 miljoen euro voor. Het blijkt een goede investering te zijn, want in 2012 wordt dat onderdeel verkocht voor 1,2 miljard.

Koers Fugro
De landbouwsector maakt ook gebruik van de adviezen van het beursgenoteerde adviesbureau

De onderneming helpt in 2014 mee met de zoektocht naar vlucht 370 van Malaysia Airlines. Daarvoor zet Fugro onder meer drie speciale schepen en 200 medewerkers in.

In datzelfde jaar geeft het bedrijf een winstwaarschuwing af. Door de lage olieprijs investeren oliemaatschappijen minder in het vinden van nieuwe olievelden. Dat leidt tot minder werk voor de Nederlandse multinational. Het aandeel zakt daardoor met mijn 20 procent op 10 juli 2014.

Het Nederlandse baggerbedrijf Boskalis verhoogt in 2015 het belang in Fugro. De baggeraar verhoogt dat jaar het aantal aandelen naar 20 procent.

Omzetdaling Fugro
Omzetcijfers van Fugro tussen 2002 en 2018. Copyright: Qaz Janssen

Beleggen in Fugro

Fugro is beursgenoteerd en geeft dus aandelen uit. Als je gaat beleggen in Fugro of andere beursgenoteerde bedrijven, is het verstandig om je vooraf goed in het bedrijf te verdiepen. Daarnaast is het belangrijk dat je de sector waarin de onderneming opereert begrijpt.

Fugro is bijvoorbeeld afhankelijk van de olie- en gasindustrie. Houdt er dus rekening mee dat ontwikkelingen in die sectoren invloed kunnen hebben op de koers de Nederlandse multinational.

Zo heeft Fugro bijvoorbeeld flink geleden onder de lage olieprijs. In 2014 kelderde het aandeel met bijna 20 procent na een winstwaarschuwing van het bedrijf.

Oliebedrijven zagen hun omzet teruglopen en investeerden minder in het zoeken naar nieuwe olievelden. Dat leverde minder werk op voor Fugro, wat leidde tot een omzetdaling die enkele jaren aanhield. In 2018 herstelde dat verlies. Dat kwam vooral door de herstellende olie- en gasmarkt.

Fugro aandelen kopen
Het Ingenieursbureau voor Funderingstechniek en Grondmechanica (zoals het bedrijf oorspronkelijk heette) is sterk afhankelijk van de gas- en olie-industrie

Waar kun je Fugro aandelen kopen?

Bij vrijwel alle grote brokers kun je handelen in aandelen die genoteerd staan aan de Euronext Amsterdam. Fugro aandelen kopen kan dus bij zo’n beetje alle bekende online brokers. Wij maakten een overzicht van onze favoriete brokers waar je direct aandelen Fugro kunt kopen.

Handelen bij een dalende koers

Hoewel een dalende koers geassocieerd wordt met slecht nieuws, kan het ook kansen bieden voor beleggers. Bijvoorbeeld omdat het vaak een goed instapmoment is. Vooral als de koers onnodig hard gedaald is. Beleggers die verwachten dat de koers gaat herstellen, grijpen dan hun kans. Ze kunnen op zo’n moment een aandeel Fugro voor een koopje op de kop tikken.

Daarnaast kun je speculeren op een koersdaling. Je profiteert als belegger dan van een negatief resultaat. Hoe harder de koers daalt, hoe meer winst je maakt. Deze tactiek heet short gaan en wordt vooral gebruikt door speculatieve beleggers.

Short gaan klinkt redelijk complex. Je verkoopt namelijk een geleend aandeel, in de hoop dat je het later voor een lagere prijs terug kunt kopen. In de praktijk is het gelukkig vrij eenvoudig. Bij veel online brokers kun je met één druk op de knop inspelen op een dalende koers.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *