Spread

Wat is een spread?

Sommige brokers hanteren een spread. Het is verstandig als je daar tijdens het beleggen rekening mee houdt. De spread bepaalt namelijk hoeveel transactiekosten je betaalt. Het is daarom belangrijk dat je begrijpt wat een spread is en hoe het werkt.

Verschil tussen koop- en verkoopprijs

De spread is het verschil tussen de koop- en verkoopprijs. Ook wel de bied- en laatprijs of de bid- en askprice genoemd. Bij en spread ligt de koopprijs altijd iets hoger dan de verkoopprijs. Dat verschil in prijs is de winst voor de broker.

Hoe groot de spread is, verschilt per broker en beleggingsproduct. Bovendien kan de populariteit van een product invloed hebben op de spread. Vaak is het een kwestie van centen. De spread is altijd duidelijk zichtbaar.

Voorbeeld spread
In dit voorbeeld zie je de prijs van olie bij een online broker. De spread is in dit geval 2 eurocent

Hoewel de spread dus niet zo groot lijkt, tikken al die transacties voor een broker met veel gebruikers natuurlijk lekker aan.

Transactiekosten

Een spread wordt gebruikt door brokers die zich richten op (zeer) actieve beleggers. Zij verrichten namelijk zóveel transacties dat traditionele transactiekosten niet interessant zijn. Dat zijn vaak vaste bedragen, wat bij speculatieve beleggers al snel in de papieren zou lopen.

Lees ook: welke kosten hanteert een broker?

Door de spread zien beleggers direct of een transactie winstgevend is of niet. Ze weten namelijk dat er geen reguliere transactiekosten in rekening worden gebracht na het sluiten van een transactie. De verkoopprijs is op dat moment dus ook echt het bedrag dat de belegger ontvangt.

Spread transactiekosten
De spread is vaak een kwestie van centen, maar voor een broker met veel gebruikers tikt dat natuurlijk lekker aan

Brokers kunnen naast de spread ook andere kosten in rekening brengen, zoals bewaarloon of een inactiviteitsfee.

Hefboomproducten

Spreads worden vaak gebruikt bij hefboomproducten, zoals turbo’s of CFD’s. Die hebben zelf geen waarde, maar volgen de koers van een ander product.

Aangezien zulke afgeleide producten makkelijker uitgegeven kunnen worden dan bijvoorbeeld aandelen, kunnen ze een stuk goedkoper verhandeld worden. Dat maakt dit soort producten interessant voor actieve of speculatieve beleggers.

Lees ook: zo werkt beleggen in hefboomproducten

Het nadeel van hefboomproducten is dat je geen eigenaar wordt van het onderliggende product. Koop je bijvoorbeeld een CFD op een aandeel Apple, dan ben je niet welkom op de aandeelhoudersvergadering van het techbedrijf. Je profiteert daarentegen wél van de koersschommelingen. Bovendien keren veel CFD-brokers ook dividend uit als het onderliggende aandeel dat doet.

Houd er rekening mee dat hefboomproducten relatief veel risico kennen en niet geschikt zijn voor elk soort belegger.

Voorbeeld

Hoe een spread precies werkt, laten we zien aan de hand van onderstaand voorbeeld.

We kopen 10 keer een Apple-CFD voor 200 euro. De verkoopprijs van dat product is op dat moment 199,98. De spread is dus 2 cent. Dat betekent dat de spread voor deze transactie in totaal 20 cent (10 x 2) bedraagt.

Houd er rekening mee dat het voorbeeld hierboven enkel ter illustratie en niet per se realistisch is.

Wat is een spread?
Het aandeel Apple wordt vaak meer verhandeld rond de aankondiging van nieuwe producten en de bekendmaking van jaarcijfers

Hoe komt een spread tot stand?

De meeste brokers hanteren dynamische spreads. De spread wordt dan vastgesteld aan de hand van de actuele vraag en aanbod. Meestal geldt: hoe populairder een beleggingsproduct, hoe lager de spread.

Wordt een product dus veel verhandeld, dan zal de spread meestal vrij laag zijn. Dat is voor een belegger interessant, want dat betekent dat zijn kosten ook laag zijn.

Spread in pips

De spread wordt soms uitgedrukt in pips of punten. Pip staat voor point in percentage en wordt vooral gebruikt in de valutahandel. Het staat voor de kleinst mogelijke verandering van een beleggingsproduct.

Bij de meeste grote valuta wordt de prijs weergegeven op 4 cijfers achter de komma. Eén pip is dan dus 0,0001 euro. Rekent een broker een spread van 10 pips, dan betaal je dus 0,0010 euro per transactie.

Sommige valuta zijn een uitzondering op die regel. Bij de Japanse yen is een pip bijvoorbeeld 2 cijfers achter de komma. Eén pip is dan dus 0,01 JPY.

Is een spread geschikt voor mij?

Twijfel je of het gebruik van een spread past bij jouw manier van handelen? Vraag jezelf dan eerst af of je een actieve belegger bent. Als dat niet het geval is, ben je waarschijnlijk gebaat bij traditionele transactiekosten.

Ben je wel een actieve of speculatieve belegger? Dan is de kans aanwezig dat een spread voor jou een interessante kostenvorm is. Wij maakten een overzicht van online brokers die met een spread werken.

Houd er rekening mee dat actief of speculatief beleggen erg risicovol is. Handel daarom alleen op deze manier als je voldoende ervaring hebt en gebruik geen geld dat je niet kunt missen. Het Nibud adviseert om altijd een deel van je vermogen te sparen.

Leo Aaldenberg
Laatste berichten van Leo Aaldenberg (alles zien)

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    *