Als je gaat beleggen, heb je een broker nodig. En dan het liefst eentje met gunstige tarieven. Want hoe lager je de kosten houdt, hoe hoger je rendement is. Veel beleggers zoeken daarom naar de goedkoopste broker. Dat is verstandig, maar behoorlijk lastig. Daarom geven wij antwoord op de prangende vraag: wat is de goedkoopste broker?
Inhoudsopgave
De goedkoopste broker vinden
De meeste mensen blijven jarenlang bij dezelfde broker. Overstappen is namelijk niet altijd even makkelijk. En de tarieven die je broker hanteert, kunnen op de lange termijn een behoorlijke deuk in je rendement slaan. Als je lage kosten belangrijk vindt, is het dus verstandig om vooraf opzoek te gaan naar de goedkoopste broker.
Tip: dit zijn volgens ons onderzoek de goedkoopste brokers
Het vinden van de goedkoopste broker is helaas niet zo eenvoudig als het lijkt. Brokers hanteren namelijk verschillende soorten kosten. Daardoor wordt het vergelijken lastig. Want lang niet alle kosten zijn voor elke belegger relevant. Welke kosten voor jou relevant zijn, is afhankelijk van de manier waarop je belegt en de producten waarin je belegt.
Als je opzoek gaat naar de goedkoopste broker, is het dus belangrijk dat je weet hoe je ongeveer gaat beleggen.
Afhankelijk van je beleggingsstrategie
Je beleggingsstrategie bepaalt grotendeels welke broker voor jou het goedkoopst is. Dat wordt duidelijk aan de hand van het voorbeeld hieronder.
Tom wil speculeren en dus veel producten snel verhandelen. Hij is daarom gebaat bij een broker met zo laag mogelijke transactiekosten.
Annika wil net als Warren Buffett aandelen kopen en ze vervolgens jarenlang vasthouden. Voor haar zijn de transactiekosten minder relevant. Zij is juist opzoek naar een broker zonder bewaarloon of inactiviteitskosten.
Vraag jezelf dus eerst af hoe je gaat beleggen. En bedenk welke producten je vooral gaat verhandelen. Want het kopen of verkopen van aandelen is meestal anders geprijsd dan bijvoorbeeld obligaties of ETF’s.
Let op verborgen kosten
Een andere reden dat het vinden van de goedkoopste broker lastig is, zijn de verbogen kosten die brokers hanteren. Een broker die op het eerste gezicht goedkoop lijkt, kan door allerlei verborgen tarieven alsnog duur uitpakken.
De transactiekosten zijn de bekendste kosten waarmee een belegger te maken krijgt. Minder bekend zijn bewaarkosten of servicekosten. Die komen meestal maandelijks terug en zijn soms een percentage van de beleggingsportefeuille. Andere verborgen kosten zijn de valuta omwisselkosten, overboekkosten en dividendkosten.
Lees ook: Welke kosten hanteert een broker?
De verborgen kosten worden meestal op een minder prominente plek vermeld. Bijvoorbeeld op een aparte pagina met alle tarieven. Het is dus de moeite waard om vooraf goed te onderzoeken welke tarieven een broker allemaal hanteert. En niet alleen te vertrouwen op de lage tarieven waarmee de broker groots adverteert.
Dit zijn de goedkoopste brokers
Je weet inmiddels waar je op moet letten als je opzoek gaat naar de goedkoopste broker. Aangezien dat een hoop tijd kost, hebben wij dat onderzoek ook gedaan. Voor drie soorten beleggers: een passieve, actieve en speculatieve belegger.
Voor de gemiddelde passieve en actieve belegger vind je hieronder dus de goedkoopste brokers. Houd er rekening mee dat jouw situatie kan afwijken van het gemiddelde. Controleer daarom voor de zekerheid zelf ook altijd of deze broker voor jou echt het goedkoopst is.
Goedkoopste broker voor passieve beleggers
Een passieve belegger koopt relatief weinig producten en houdt die doorgaans jarenlang vast. Dit type belegger past vaak de Buy and Hold-strategie toe. Vooral aandelen, obligaties en ETF’s zijn populair bij passieve beleggers.
Volgens die criteria denken wij dat BUX Zero de goedkoopste broker is. De gemiddelde passieve belegger is bij deze broker waarschijnlijk het goedkoopste uit. Dat blijkt uit de onderstaande voordelen:
✅ Géén transactiekosten op aandelen en ETF’s
✅ Géén bewaarloon op aandelen en ETF’s
✅ Géén kosten voor storten en opnemen van geld
✅ Géén kosten voor realtime koersinformatie
✅ Géén kosten bij inactiviteit
Uiteraard zijn er ook een aantal aandachtspunten bij BUX Zero:
⚠️ Géén transactiekosten op aandelen en ETF’s geldt alleen bij zogenaamde Zero Orders. De transactie wordt dan aan het einde van de handelsdag uitgevoerd. Wil je ze direct kopen, dan betaal je 1 euro per transactie. Voor een passieve belegger is dat op zich niet nodig en anders nog steeds een scherp tarief
⚠️ De verborgen kosten zijn de koerswisselkosten. Als je Amerikaanse aandelen koopt, verkoopt of daar dividend over ontvangt, rekent BUX een toeslag van 0,25% op de EUR/USD koersprijs. Wat ons betreft is dat zeer schappelijk
Meer informatie over BUX Zero en alle tarieven vind je op deze pagina.
Goedkoopste broker voor actieve beleggers
Een actieve belegger verhandelt meestal meer (verschillende) producten. Dit type belegger kan verschillende strategieën toepassen, zoals de groeibeleggen-strategie. De producten en de snelheid waarmee die verhandeld worden, kan per actieve belegger sterk verschillen. Dat maakt het moeilijk om te zeggen welke broker het goedkoopst is voor de gemiddelde actieve belegger.
Een actieve belegger die vooral in aandelen en ETF’s handelt, is waarschijnlijk het goedkoopst uit bij BUX Zero. De motivatie daarvoor gaven we eerder in dit artikel, onder het kopje ‘goedkoopste broker voor passieve beleggers’.
Ben je opzoek naar meer verschillende beleggingsproducten en uitgebreidere analysemogelijkheden, dan is BUX Zero ontoereikend. De goedkoopste broker die dan aan je verwachtingen voldoet, is waarschijnlijk DEGIRO. Dat blijkt uit de onderstaande voordelen:
✅ Géén transactiekosten op veel ETF’s en beleggingsfondsen
✅ Lage transactiekosten op aandelen, opties en futures
✅ Géén service fee tot 40.000 euro
✅ Géén kosten bij inactiviteit
✅ Géén kosten voor storten en opnemen van geld
Ook bij DEGIRO zijn er een aantal aandachtspunten:
⚠️ Realtime koersinformatie is gratis voor de Euronext en enkele andere beurzen, maar voor sommige beurzen worden maandelijkse kosten per beurs in rekening gebracht
⚠️ Om aandelen van sommige beurzen te verhandelen, moeten zogenaamde aansluitingskosten worden betaald. Dat geldt niet voor de Euronext Amsterdam en Euronext Brussel
⚠️ DEGIRO hanteert meerdere verborgen kosten, zoals valutawisselkosten en de eerder genoemde koersinformatie en aansluitingskosten. Controleer dus of die kosten voor jou ongunstig zijn
Meer informatie over DEGIRO en alle tarieven vind je op deze pagina.
Kijk niet alleen naar de kosten
We snappen dat je opzoek bent naar de goedkoopste broker. Toch is het verstandig om ook naar andere aspecten te kijken. Een broker die hogere kosten hanteert, kan bijvoorbeeld een telefonische klantenservice hebben. Terwijl je een goedkope broker enkel kunt mailen.
Lees ook: Zo kies je de juiste broker
Aangezien we het belangrijk vinden dat je een weloverwogen keuze maakt, vind je hieronder andere zaken waar je op kunt letten bij het kiezen van een broker. Bepaal voor jezelf of jij die belangrijk vindt en opwegen tegen de mogelijk hogere kosten.
- Het aanbod: een goedkope broker heeft meestal een beperkter aanbod aan beleggingsproducten dan een duurdere broker
- Klantenservice: een goedkope broker is meestal minder goed bereikbaar dan een duurdere broker
- Informatie: een goedkope broker biedt meestal minder (goede) achtergrondinformatie en analyses aan dan een duurdere broker
- Gemak van orders plaatsen: bij een duurdere broker is het vaak mogelijk om (tegen een meerprijs) orders ook telefonisch te plaatsen
Over deze vergelijking
De brokers op deze pagina zijn volgens onze persoonlijke vergelijking het goedkoopste voor de gemiddelde passieve, actieve of speculatieve belegger. Aangezien elke belegger anders is, zou het kunnen dat deze brokers niet per se de goedkoopste of beste keuze voor jou zijn.
Wij ontvangen een vergoeding als je bij een van de brokers op deze pagina een account opent. Die vergoeding heeft geen invloed op dit overzicht. Meer informatie over de vergelijking lees je op deze pagina.