Beleggen in zilver

beleggen-in-zilverBeleggen in zilver is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. De grondstof wordt gezien als het kleine broertje van goud. Beide producten hebben een beperkt aanbod, dus worden in theorie steeds meer waard. Maar de zilverprijs ligt een stuk lager, waardoor het toegankelijker is voor beginnende beleggers.

Hoe werkt beleggen in zilver?

De eenvoudigste manier is door zilveren munten of staven te kopen. Bewaar ze in een kluis, wacht tot de prijs van zilver gestegen is en verkoop je munten of staven met winst. Niet iedereen heeft een kluis in huis of wil met zijn zilver over straat. Daarom kun je ook digitale zilverbewijzen kopen. Je kunt het zilver dan niet fysiek opeisen, maar profiteert wel van de prijsstijgingen. Online handelen in zilver kan bijvoorbeeld bij deze brokers.

Meer dan een luxeproduct

Zilver wordt, net als goud, verwerkt in luxeproducten. Denk aan zilveren sierraden en zilver bestek. Maar de grondstof duikt ook steeds vaker op in electronica. Door de geleidende werking wordt het materiaal gebruikt in smartphones, tablets, printers en televisies. Naar schatting verwerken producenten jaarlijks miljarden euro’s aan zilver in electronica. En met de toenemende populariteit van electronica, neemt de vraag naar zilver ook toe.

zilver-in-zonnepanelenMaar zilver kent meer eigenschappen. De antibacteriële werking maakt het een nuttige grondstof voor de medische industrie en waterzuiveringsbedrijven. En de reflecterende werking zorgt ervoor dat het edelmetaal regelmatig opduikt in zonnepanelen.

Verwachting

Zilver is een schaars product: in theorie is al het zilver ooit gewonnen. In tegenstelling tot geld, dat kan worden bijgedrukt. Sommige beleggers geloven daarom dat de koers van zilver vrijwel alleen maar kan stijgen. De grafiek hieronder laat iets anders zien.

prijs-zilver-koers

Zoals je ziet beweegt de koers van zilver (zilverkleurige lijn) nagenoeg hetzelfde als die van goud. Met als grootste verschil dat zilver een stuk minder waard is (prijzen aan de rechterkant van de grafiek). Beide edelmetalen stijgen in waarde ten tijde van economische onzekerheid. Men is dan bang dat geld zijn waarde verliest en wijkt uit naar edelmetalen. Goud en zilver zouden namelijk waardevaster zijn. Ironisch genoeg blijkt dat niet bepaald uit de grafiek.